بسیاری از افراد پس از پر نمودن دندان با این ماده اذیت و دچار احساس ناخوشایندمیشوند. چرا که هنگام نوشیدن،غذا خوردن و حتی هنگام برخورد هوای سرد و گرم به دندانهایشان دچار حساسیت و درد میشوند. البته لازم به ذکر است که در اکثر مواقع این نوع حساسیتها موقت هستند و حدودا دو هفته طول میکشند.
اما همانطور که از مزیت های آمالگام مطلع شدید لازم است تا معایب استفاده از این ماده برای پر کردن دندان را نیز بدانید. اولین موضوعی که سبب نارضایتی برخی افراد می شود و جزو معایب استفاده از آمالگام می باشد، رنگ نامناسب و ظاهر نه چندان زیبای آن است. معمولا آمالگام نقره ای رنگ است که استفاده از آن بر روی دندان، زیبای را ایجاد نمی کند. آمالگام دندانی ماده ای است که عمدتاً برای پر کردن حفره دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. پر شدگی هایی که با آمالگام انجام می شوند تحت عنوان پر شدگی نقره ای نیز شناخته می شوند. به مرور زمان، برای استفاده از آمالگام نگرانی هایی بروز پیدا کرده است، زیرا حاوی جیوه است.
مهم ترین مزیت آمالگام به استحکام و پوشش مناسب آن است که در قیمت های خالی دندان ایجاد می کند. استحکام بالایی که این ماده دارد باعث شده تا از آن بیشتر برای پر کردن دندان های آسیا یا همان مولر استفاده کنند. ممکن است بپرسید پس چرا مادهای با این همه حساسیت، داخل دندانها بیخطر اعلام شده است. موضعی که موجب چنین باوری شده، عدم ایجاد تجمع زیستی جیوه عنصری در بافتهای بدن در طولانی مدت است.
آمالگام به سرعت سفت میشود و در نتیجه، زمان مورد نیاز برای ترمیم دندان با استفاده از آمالگام نسبت به سایر مواد پرکننده کمتر است. این ویژگی برای افرادی که عجله دارند یا تحمل درد کمی دارند، بسیار مفید است. بسیاری از افراد تصور می کنند که ترمیم سه سطحی (آمالگام سه سطحی) یعنی سه لایه مواد پر کردنی روی دندان قرار می گیرد.
آمالگام یا ملغمه دندان یکی از قوی ترین مواد ترمیمی در دندانپزشکی است که به دلیل رنگ نقره ای آن گاهی پر کننده نقره ای نیز می گویند. این ماده بسیار سخت و با دوام برای پر کردن حفره های دندان استفاده می شود که در برابر نیرو و فشار جویدن به خوبی مقاومت میکند. از دیگر مزایای آمالگام قیمت ارزان تر نسبت به مواد کامپوزیت است و به خوبی به سطح دندان میچسبد و از ورود باکتری به داخل دندان جلوگیری می کند.
در این صورت، میتوانید استفاده از پر کنندههای دیگر دندان را برای جایگزینی آمالگام در نظر بگیرید. برند سینالوکس هم از برندهای آمالگام ساخت ایران است که با کیفیت بالای خود، محبوبیت زیادی میان دندانپزشکان کسب کرده است. برای مشاوره و انجام خدمات دندانپزشکی با استفاده از جدیدترین مواد و روشها، به کلینیک دندانپزشکی شبانهروزی تاج مراجعه کنید. کلینیک تاج با ارائه خدمات تخصصی و با کیفیت، لبخندی زیبا و ماندگار را برای شما به ارمغان میآورد. کلینیک تخصصی سلامت و زیبایی دندان سریتا، همراه با مجهزترین دستگاهها و پزشکانی متخصص، آماده ارایه خدمات دندانپزشکی تخصصی به شماست. اگر به هر دلیلی از آمالگام خود راضی نیستید یا به دنبال گزینههای زیباتر هستید، میتوانید با دندانپزشک خود در مورد تعویض آن صحبت کنید.
باید بدانید که آمالگام های فلزی معمولاً در دندان هایی که نیاز به ترمیم های گسترده تری دارند، مورد استفاده قرار می گیرند. کامپوزیت مادهای با مزایا کامپوزیت و آمالگام و بدون نقاط منفی آن دو است. علیرغم مزایای متعدد سرامیک برای ترمیم دندان پوسیده، استفاده از سرامیک برای پر کردن دندان چندان رایج نیست.
این دستاورد به دندانپزشکان کمک می نماید تا تمامی بخش های فرسوده، شکسته و تخریب شده را به راحتی اصلاح نمایند و مشکلات پیش آمده را به صورت کامل برطرف کنند. پس از ده سال باقی ماندن آمالگام درون حفره ی دندانی، کم کم زمان تعویض آن فرا می رسد. دلایل اصلی این موضوع معمولا پوسیدگی اطراف یا زیر رستوریشن آمالگام، لق شدن پرکردگی و یا ترک برداشتن و شکستن آن است.
اما اگر زیبایی و ظاهر طبیعی دندانها برای شما اهمیت بیشتری دارد، کامپوزیت یا همان آمالگام سفید انتخاب بهتری خواهد بود. در نهایت، تصمیم نهایی باید با مشاوره دندانپزشک و بر اساس نیازها و ترجیحات شخصی شما گرفته شود. با توجه به این معایب، استفاده از آمالگام در دندانپزشکی کاهش یافته است و مواد جایگزین مانند کامپوزیت به دلیل ظاهر طبیعی، زیستسازگاری و عدم وجود جیوه، محبوبیت بیشتری پیدا کردهاند. از آمالگام بیشتر برای پر کردن دندانهای پشتی یا دندانهای آسیاب استفاده میشود. دلیل این امر این است که دندانهای عقب در معرض ساییدگی و ترکخوردگی زیادتری قرار دارند و آمالگام نیز مادهای بسیار قوی و بادوام است.
فلز جیوه نیز به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده این ترکیب مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین هر یک از شرکت های تولید کننده آمالگام درصد مشخصی از فلزات نام برده شده را در تهیه آمالگام استفاده می کنند. برخی از آمالگام ها از فلزاتی مانند آلیاژهای طلا، نقره، پلاتین و تیتانیوم ساخته می شوند. این مواد به دلیل استحکام بالا و مقاومت بسیار مناسبی که در برابر فشار و خوردگی دارند، برای ترمیم دندان های پشتی و قوی مناسب می باشند.
اولین بار در سال 1603 میلادی آمالگام به طور کاملا علمی و دقیق تولید شد. در این روش ابتدا سولفید مس را با یک اسید قوی حل کرده و با اضافه کردن جیوه آن را جوشانده و در حفره دندان قرار می دادند. لوییز رگنار به دلیل تصحیح فرمول تولید آمالگام به شکلی شبیه به آنچه امروزه وجود دارد پدر آمالگام نام گرفت. در دهه 1840 میلادی در یکی از رساله های دندانپزشکی در ایالات متحده آمریکا آمالگام را مضرترین ماده برای پر کردن دندان معرفی کردند. همچنین استفاده از فلزاتی مانند طلا، پلاتین، نقره و قلع را برای این امر ارجح دانسته اند. برای پاسخ به این سوال که آمالگام چیست دانستن تاریخچه آن می تواند کمک شایانی کند.
طول عمر آمالگام به عوامل مختلفی از جمله اندازه و محل حفره، عادات بهداشت دهان و دندان بیمار و میزان ساییدگی دندان بستگی دارد. پولیش کردن به کاهش خطر تجمع مواد غذایی و پلاک روی سطح ماده پرکننده کمک میکند. برای ترکیب این دو عنصر با هم کپسول را داخل دستگاهی به نام آمالگاماتور می گذلرند . این دستگاه در مدت سی ثانیه این کپسول را به شدت تکان می دهد تا غشا داخل آن پاره شده و نقره وجیوه با هم آمیخته شوند .
مهمترین دلایل عدم تجویز این ماده، قیمت بالای آن در مقایسه با کامپوزیت و نیازمندی به دو جلسه کار روی دندان است. در خیلی از موارد، پوسیدگیها حفرههایی نامنظم و بدشکل بوده که برآمدن از پس آنها کار بسیار پیچیده و دشواری به شمار میرود. در پر کردن دندان با آمالگام، به راحتی میتوانیم این حفرههای را پر کنیم. آمالگام داخل حفرهی دندان به خوبی محکم شده و با پولیش شدن، تمام درزها و حفرهها را کاملا پر میکند. چرا که برخلاف کامپوزیت، نیازی نیست نگران خشک نگه داشتن محل ترمیم باشیم. استفاده از آمالگام در دندانپزشکی از ۱۳۹ سال پیش تا امروز دردسرها و مخالفتهای زیادی را از سر گذرانده است.
پس با ما همراه شوید که در این مقاله از دندانپزشکی دکتر بنیانیان، به بررسی دقیق آمالگام، خواص آن، کاربردها و همچنین بحثهای پیرامون ایمنی آن بپردازیم. این نوع دارای ذرات آلیاژ با اشکال غیرمعمول و اندازه های متفاوت است که گاهی ترکیبی از ذرات کروی با ذرات دیگر می باشد. به دلیل شکل غیرمعمول بسیاری از این ذرات توده ای ایجاد می شود که نیازمند نیروی کندانس بیشتری است و این فشار سنگین کندانس باعث می شود که نوار ماتریکس به خوبی با نقطه ی تماس پروگزیمال مماس شود.
تمام این مزایا باعث میشوند که به نظر برسد آمالگام یک پرکنندهی بینقص برای ترمیم دندان است. اما به گزارش اطلاعات نظرسنجی ملی دندانپزشکان، ۶۴ درصد افراد ترجیح میدهند از رزین کامپوزیت برای پر کردن دندان استفاده کنند و فقط ۱۳ درصد آمالگام را ترجیح میدهند. بسیاری از دندانپزشکان هم با درخواست پرکردن دندان با استفاده از کامپوزیت به جای آمالگام در ترمیم دندان مواجه هستند و گاهی خود، استفاده از کامپوزیت را ترجیح میدهند. در این مقاله به بررسی پر کردن دندان با آمالگام پرداختیم و مزایا و معایب آن را بررسی کردیم. با این حال گزینههای دیگری هم وجود دارد که افراد میتوانند با توجه به نیازها و دغدغههای خود از آنها استفاده کنند.
وجود مزیت های بسیار ارزشمند این محصول موجب پوشش کامل معایب آن می شود، به همین دلیل است که این روش به عنوان یکی از بهترین روش های احیا و بازسازی دندان های آسیب دیده شناخته می شود. باید بدانید که نوع فلز و آلیاژی که در آمالگام دندان استفاده می شود، بستگی به نیاز های خاص هر فرد و شرایط دندان های او دارد. برای استفاده از این دسته از مواد ترمیمی، بهترین گزینه مشاوره گرفتن از دندانپزشک متخصص می باشد تا تا مناسب ترین گزینه را برای ترمیم تخریب های دندانی شما تعیین نماید. با این حال کامپوزیت در صورت رعایت نکات بهداشت دهان و دندان، تا ۱۰ سال هم میتواند ماندگاری داشته باشد. علاوه بر این ظاهر کامپوزیت به دلیل همرنگ بودن با رنگ طبیعی دندانها زیباتر از آمالگام است.
این دو فلز، با جیوه ترکیبات قدرتمندی را ایجاد کرده که به جیوه اجازهی خارج شدن را نمی دهد. بنابراین همارز گرفتن جیوه آمالگام با فلز خالص کار درستی به شمار نمی رود. برخی از کشورها، مانند کشورهای اسکاندیناوی و کشورهای همسود (انگلستان، کانادا، استرالیا، نیوزلند و چند کشور دیگر) سعی در منع کامل استفاده از آمالگام را دارند. درصد جیوه موجود در ترکیبات آمالگام از نظر متخصصین در این کشورها، خطری برای محیط زیست تلقی میشود. در حال حاضر آمالگام خارج شده از دندانها یک زبالهی خطرناک تلقی میشود.
خیلی از افراد به دلیل وجود جیوه در مواد آمالگام نگران سلامتیشان هستند که طبق تحقیقات مقدار جیوه آزاد شده بسیار کم است و برای بدن انسان خطری ندارد. برای بسیاری از مراجعان یکی از سوالات پرتکرار «پر کردن دندان با آمالگام بهتر است یا کامپوزیت». برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که آمالگام و کامپوزیت هر دو جز بهترین مواد پر کننده دندان محسوب میشوند که دارای مزایا و معایب منحصر به فرد خود هستند.
یونومر شیشه معمولا حدود ۵ سال عمر می کند و قیمت آن تقریبا با کامپوزیت برابر است. البته انواع جدید این ماده پر کردنی دوام بیشتری دارند و زمانی که در نواحی مناسب بکار بروند استحکام و عمر در سطح کامپوزیت دارند. امروزه چندین جنس و انواع مختلف مواد پرکردنی برای انتخاب وجود دارند که از نظر قیمت، عمر و دوام، استحکام یا رنگ ظاهری تفاوت دارند. علاوه بر این، مادران شیرده هم بهتر است برای حفظ سلامت نوزاد، سلامت خود و سطح عناصر موجود در خون را به دقت زیر نظر داشته و در صورت نیاز به ترمیم دندان، از دیگر پر کنندههای دندانی استفاده کنند. یکی از اصلیترین نگرانیها درباره آمالگام، وجود جیوه در ترکیب آن است.
در صورت حساسیت به جیوه یا سایر فلزات از پر کردن دندان با آمالگام خودداری کنید و پرکنندههای جایگزین را در نظر بگیرید. با پیشرفت تکنولوژی و تولید مواد پرکننده جدیدتر، استفاده از آمالگام رو به کاهش است. تصمیمگیری در مورد استفاده از امالگام باید با مشورت با دندانپزشک و با توجه به شرایط فردی و نوع ترمیم انجام شود.
آمالگام دندان از هزینه به نسبت بالایی برخوردار می باشد که ممکن است این موضوع برای برخی از عزیزان یک مورد چالشی باشد.. قبل از قرار گیری آمالگام بر روی دندان، ممکن است نیاز به تراز بندی و هم سطح کردن دندانها باشد. در این فرآیند ممکن است نیاز به حذف بخشی از ساختار دندان وجود داشته باشد. بعضی افراد ممکن است به مواد استفاده شده در آمالگام دندان حساسیت نشان دهند. آمالگام های دندان در انواع و سری های مختلفی می باشند که نمونه های آن را می توانید در بخش آمالگام دندان مشاهده نمایید که هریک از آنها برای شرابط خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. برای پر کردن دندان از بهترین دندانپزشکان عمومی و متخصص شیراز نوبت بگیرید.
این دسته از مواد ترکیبی اغلب از جنس سرامیک (زیرکونیا) هستند و استحکام بیشتری در مقایسه با جنس رزین کامپوزیتی دارند و اصطلاحا آنها را به نام آمالگام سفید می شناسند. ماده پرکردنی سرامیکی دوام بسیار بالا – بیش از ۱۵ سال – و رنگ مشابه دندان طبیعی دارد اما در عوض هزینه آن نیز بیشتر است. یکی از بارزترین معایب آمالگام، ظاهر نقرهای و متمایز آن نسبت به رنگ طبیعی دندانها است. این تفاوت رنگ میتواند به ویژه در دندانهای جلویی که بیشتر در معرض دید هستند، به چشم آمده و بر زیبایی لبخند تأثیر منفی بگذارد. بسیاری از افراد به دنبال ترمیمهایی هستند که ظاهر طبیعی دندانها را حفظ کرده و لبخندی زیباتر به آنها هدیه دهد. میلیون ها نفر در سراسر دنیا دندان هایی دارند که با آمالگام پر شده اند.
توصیه میشود که در ۲۴ ساعت اول از مصرف مواد غذایی سخت و تماس با دماهای شدید خودداری کنید تا آمالگام به خوبی سخت شود و بهترین نتیجه را ارائه دهد. زنان باردار یا شیرده، کسانی که بیماری کلیوی یا آلرژی به جیوه دارند، یا کسانی که شرایط پزشکی خاصی دارند که پزشکشان توصیه میکند از این ماده استفاده نکنند. سپس دندانپزشک با استفاده از ابزار خاصی به نام پلاگر، آمالگام را در حفره متراکم میکند.
علاوه بر این، برای استفاده از کامپوزیت هم مانند آمالگام عارضههایی پیشبینی شده است؛ هر چند که تأثیر این عوارض بر سلامتی هنوز چندان مشخصی نیست. رایجترین درمان دندانپزشکی در کلینیکهای ایران، ترمیم و پر کردن دندان های پوسیده است. در بیشتر این ترمیمها، دندانپزشکان ترجیح میدهند از آمالگام استفاده کنند. مهمترین کاربرد آمالگام در پرکردن دندانها خلفی و آسیاب است؛ چرا که این دندانها باید بیشترین فشار را هنگام جویدن و بلع تحمل کنند. با توجه به تفاوت آمالگام سفید و سیاه به طور کلی، اگر شما به دنبال دوام و هزینه کمتر هستید، آمالگام سیاه گزینه مناسبتری است.
درصورت نیاز به انجام کامپوزیت نیز شما میتوانید به بهترین دکتر کامپوزیت در تهران مراجعه کنید. وجود جیوه در ترکیب آمالگام، بزرگترین دغدغه بسیاری از افراد در رابطه با استفاده از این ماده است. جیوه به عنوان یک فلز سنگین و سمی شناخته میشود و میتواند بر سیستم عصبی، کلیهها و سایر اندامهای بدن تأثیرگذار باشد.
جنس آلیاژ آمالگام ترکیبی از چند فلز مختلف (جیوه، نقره، قلع و مس) است و بخاطر قیمت پایین و دوام بالا از بهترین انواع مواد پرکردنی دندان است. آمالگام دندان قدیمی ترین ماده پرکننده دندان می باشد که هنوز هم مورد استفاده بوده و کارآیی زیادی دارد. اولین آمالگامها در اوائل قرن نوزدهم (سال ۱۸۱۹) به دندانپزشکی عرضه شد. آمالگام دندانپزشکی به دلیل ظاهر نقره مانند خود به عنوان “پر کننده ی نقره ای” شناخته می شود. این ماده نوعی ماده ترمیمی فلز مانند برای ترمیم دندان است که متشکل از مخلوطی از نقره، قلع، مس به صورت آلیاژی بوده و به مجموعه این فلزات جیوه نیز افزوده می شود. مخلوط سخت نشده فوق به داخل نوعی حفره گیر دار که در داخل دندان تراشیده شده، فشرده گردیده (متراکم شده) و به شکلی فرم داده می شود که شکل و عملکرد دندان بازسازی گردد.
تقریبا نیمی از آمالگام را جیوه ی مایع و نیمی دیگر را یک آلیاژ پودری متشکل از نقره، قلع و مس تشکیل می دهد. جیوه برای اتصال ذرات آلیاژ به یکدیگر و ایجاد ماده ای قوی، با دوام و جامد استفاده می شود. خواص منحصر به فرد جیوه (در دمای اتاق مایع است و بخوبی با پودر آلیاژ اتصال می یابد) آن را به یک جزء مهمی از آمالگام دندانی که منجر به دوام آن می شود، تبدیل کرده است. عدم زیبایی و مناسب نبودن رنگ این ماده، دلیل اصلی انتخاب کامپوزیت جهت ترمیم دنداناست.
در واقع تمامی این سازمانهای بهداشتی جهانی آمالگام دندانی را یک ماده بیخطر و بدون ضرر معرفی نمودند. این تاییدیه بر اساس مطالعات انجام شده روی افراد مختلف از جمله کودکان بزرگتر از شش سال، مادران شیرده و همچنین افراد مطرح گردیده است. جالب است بدانید که میزان جیوه جذب شده به بدن به دلیل استفاده از آمالگام نسبت به میزان جیوهایی که از طریق مصرف غذاهای دریایی به بدن جذب میشود بسیار کم است. به طور کلی، اگر آمالگام دندان توسط یک دندانپزشک ماهر، متخصص و با استفاده از مواد با کیفیت و مناسب انجام شود و بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود، احتمال وقوع مشکلات جدی بسیار کم می شود.
با پیشرفت تکنولوژی و تولید انواع مختلف آلیاژها، آمالگامها هم دستخوش تغییرات زیادی شدند. تا حدی که امروزه، انواع مختلفی از امالگام های دندان وحود دارد که هر کدام بر اساس ترکیب شیمیایی، شکل ذرات و روش تولیدشان با دیگری متفاوت هستند. در این مطلب از وبسایت دکتر محمدی سعی کردیم تا یکی از مهم ترین خدمات دندان، دندان پزشکی که جهت پر کردن دندان ها از آن استفاده می شود را به شما معرفی کنیم. شما می تونید با مطالعه این مطلب و آشنایی با آمالگام نسبت به انتخاب آن برای پر کردن دندان خود استفاده کنید.
این آمالگام ساخت انگلستان، یکی از سخت گیرترین کشورها در زمینهی کاربرد جیوه در دندانپزشکی بوده و یکی از بالاترین طول عمرها میان دیگر برندهای آمالگام را دارد. از مزایای برند سولالوی باید به استحکام بالای آن اشاره کرد که موجب می شود برای پر کردن حفره های بزرگ و دندان های کسانی که دندان قروچه دارند مناسب باشد. آمالگام مخلوطی از فلزات است که برای پر کردن حفرههای دندان استفاده میشود. این ماده از ۵۰٪ جیوه و ۵۰٪ فلزات دیگر مانند نقره، مس و قلع تشکیل شده است.
افرادی که به آمالگام حساسیت دارند می توانند از دیگر مواد برای پر کردن دندان های خود بهره مند شوند. توجه داشته باشید که هنگام تصمیم درباره ماده پرکننده مناسب حتما با دندانپزشک خود مشورت نمایید. همچنین بهتر است برای معاینه دندانهای خود حداقل هر ۶ ماه یک مرتبه به کلینیک دندانپزشکی در غرب تهران مراجعه نمایید.
هر چند که علیرغم این موضوع و توصیههای تخصصی دندانپزشکان، مراجعان ما در مطبها معمولا آمالگام را دوست نداشته و کامپوزیت دندان را ترجیح میدهند. این موضوع دلایل زیادی دارد که یکی از مهمترین آنها، زیبایی بیشتر کامپوزیت است. البته ممکن است در برخی منابع، در مورد خطرات آمالگام یا ممنوعیت آن اخباری شنیده باشند؛ اخباری که باعث میشود گاهی برخی از ما، در مورد خوب بودن یا بد بودن آمالگام دچار تردید شویم. خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم دندانپزشکی، مواد جدیدی مانند کامپوزیت وارد بازار شدهاند که از نظر زیبایی و سازگاری با بافتهای دهان بسیار برتر از آمالگام هستند.
سپس این بتونه در حفره قرار میگیرد و به شکلی متناسب با دندان درمیآید. همان طور که پیشتر اشاره کردیم نزدیک به ۱۵۰ سال است که از آمالگام برای پر کردن دندان استفاده میشود. دندانپزشکی دکتر بنیانیان ( کلینیک دندانپزشکی آرکا ) در بهار سال ۱۳۹۷ با هدف ارائه ی خدمات نوین و پیشرفته دندانپزشکی در تهران افتتاح گردید . مقاومت بالای آمالگام در برابر سایش، فشار ناشی از جویدن و تغییرات دمایی، یکی از دلایل اصلی طول عمر بالای این ماده محسوب میشود.
آینومر های شیشه ای فلوراید آزاد می کنند که می تواند به محافظت از دندان در برابر پوسیدگی بیشتر کمک کند. البته دوام و استحکام آینومر گلاس از مواد کامپوزیتی کمتر است و مستعد فرسایش یا شکستگی است. رنگ آمالگام در بیرون از دندان به رنگ نقرهای است و ممکن است پس از قرارگیری درون دهان، در اثر قرارگیری در مجاورت ترکیبات سولفور به رنگهای تیره متمایل شود. الگوهای متابولیسمی و فیزیولوژیکی همهی افراد با وجود شباهت های زیاد، تفاوتهایی جزئی با یکدیگر دارد. این موضوع باعث میشود که برخی افراد حتی به سطوح پایین جیوه (یا نقره) در خون، واکنشهای شدیدی نشان دهند. حساسیت به آمالگام معمولا خود را با ضایعات پوستی مثل کهیر یا التهابات لثهها و دهان کنار پرکردگی آمالگام خود را نشان میدهند.
به طور کلی، دندانپزشک ها توصیه می کنند زنان باردار از انجام مراقبت های غیر ضروری دندانپزشکی پرهیز کنند. دندانپزشک ها به زنان بارداری که نیاز دارند حفره های دندان های آنها پر شود می توانند مواد دیگر را توصیه کنند. تحقیقات در این زمینه پیچیده است و مقدار واقعی جیوه ای که آزاد می شود، در مقادیر مختلفی تخمین زده شده اند. با این حال، تعدادی از تحقیقاتی که به مرور مقالات گذشته پرداخته اند به این نتیجه رسیده اند که هر مقدار جیوه هم که از آمالگام داخل دهان آزاد شود، بسیار اندک است. مطالعات حاکی از این هستند که مقدار جیوه ای که از پر شدگی نقره جذب بدن شما می شود، کمتر از آن مقداری است که از محیط اطراف یا غذایی که می خورید وارد بدنتان می شود. در حال حاضر برای احیاء دندان می توان از مواد همرنگ دندان استفاده کرد.
با توجه به دوام بالا و عملکرد خوب آمالگام، تنها پر کننده های از جنس طلا و سرامیکهای باکیفیت را می توان با آن مقایسه کرد. در طرف مقابل، کامپوزیت و رزین آینومر به عنوان گزینه های ارزان تر پر کردن و ترمیم دندان مطرح هستند. هر چند که هزینه ی تمام شده ی این ماده هم نسبت به آمالگام بالاتر خواهد بود. هر چند که با وجود این عوارض، آمالگام همچنان یک ماده پرکننده قوی و بادوام و در بسیاری از موارد، بهترین گزینه برای ترمیم دندان است. هرچند که ما پیشنهاد میکیم تصمیمگیری در مورد استفاده یا عدم استفاده از امالگام را با مشورت دندانپزشکان متخصصی مانند دندانپزشکان مجموعه دکتر بنیانیان انجام دهید.
برخی افراد ممکن است به مواد تشکیلدهنده آمالگام حساسیت نشان دهند و علائمی مانند تورم لثه، طعم فلزی در دهان و سردرد را تجربه کنند. در کلینیک دندانپزشکی شبانهروزی تاج، سلامت و زیبایی دندانهای شما در اولویت است. کلینیک سریتا از سال 1395 همیشه در تلاش است تا با اطلاعرسانی درست و فراهمسازی شرایط درمانی مناسب، بخش بیشتری از جامعه را به سمت آگاهی و دریافت خدمات با کیفیت دندانپزشکی سوق دهد. ما فرآیند خاص و دقیقی برای تولید محتوا و پاسخ به سوالات کاربران تنظیم کردهایم که میتوانید در صفحه “فرآیند و ضوابط تولید محتوا در کلینیک سریتا” مشاهده کنید. کامپوزیت های نسل جدید به مراتب مستحکم تر از آمالگام بوده و کیفیت و کارایی و طول عمری به مراتب بیشتر از آمالگام دارند . در سالهای اولیه بوجود آمدن کامپوزیت به علت نوظهور بودن آن و عدم تکامل آن به شکل امروزی همه به اتفاق عقیده داشتند که استحکام آمالگام بیشتر از کامپوزیت دندان است .
این مقاومت بالا به عنوان سدی محکم در برابر نیروهای جویدنی عمل میکند و از تخریب بیشتر دندان جلوگیری میکند.
اگرچه مطالعات متعددی در این زمینه انجام شده است، اما نتایج قطعی و یکسانی وجود ندارد. برخی مطالعات نشان میدهند که مقدار جیوه آزاد شده از آمالگام بسیار کم است و برای سلامتی خطری ندارد، اما برخی دیگر این موضوع را زیر سوال میبرند. در هر صورت، اگر نگران این موضوع هستید، میتوانید با دندانپزشک خود مشورت کرده و از مواد جایگزین مانند کامپوزیت استفاده کنید. عمر آمالگام به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما به طور متوسط، درحالیکه ماندگاری کامپوزیت 5 تا 10 سال است؛ آمالگام میتواند حدود 10 تا 15 سال دوام بیاورد. این مدت زمان میتواند تحت تأثیر عواملی مانند اندازه پرکردگی، محل قرارگیری آن در دهان، عادات دهانی فرد (مانند دندان قروچه) و همچنین کیفیت مواد استفاده شده و مهارت دندانپزشک متفاوت باشد. آمالگام معمولاً بین ۱۰ تا ۱۵ سال دوام می آورد، اما در برخی شرایط میتوانند ۲۰ سال یا بیشتر دوام بیاورند.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز استفاده از آمالگام را برای بزرگسالان و کودکان بالای 6 سال بیخطر اعلام کرده است. آمالگام به دلیل سختی و مقاومت بالایی که دارد، در برابر سایش ناشی از جویدن و تماس با سایر دندانها بسیار مقاوم است. این ویژگی باعث میشود که پرکردگی آمالگام برای مدت طولانی شکل و اندازه خود را حفظ کند. این ماده سیاه رنگ قادر است به خوبی همه حفرههای خالی دندانی را پر نماید. همچنین مانع نفوذ باکتریها و سایر عوامل موثر در پوسیدگی دندان میشود. مزیت دیگر این ماده قیمت و هزینه بسیار پایین آن در مقایسه با سایر مواد پرکننده دندانی است.
برای قرار دادن آمالگام در حفره دندان، دندانپزشک مجبور است مقدار بیشتری از بافت سالم دندان را تراش دهد. این امر به دلیل شکل نامنظم آمالگام و نیاز به ایجاد یک حفره با شکل خاص برای قرار دادن آن است. در مقابل، مواد ترمیمی دیگری مانند کامپوزیت به دلیل شکلپذیری بهتر، به تراش کمتری از دندان نیاز دارند.
برای انجام آمالگام ما به شما فوق تخصص دندانپزشکی در غرب تهران را معرفی میکنیم. تنها در صورتی باید پر شدگی های آمالگام را تعویض کرد که دچار فرسایش یا شکستگی شده باشند، یا زمانی که زیر پر شدگی پوسیدگی وجود داشته باشد. برداشتن یک پر شدگی خوب دندان با آمالگام تنها باعث می شود بدون هیچ دلیلی بخشی سالم از دندان از دست برود و جیوه بیشتری آزاد شود. در برخی موارد نادر، افراد به جیوه موجود در آمالگام واکنش حساسیتی نشان می دهند. انجمن دندانپزشکان آمریکا اعلام داشته است تا کنون کمتر از 10 مورد از این نوع حساسیت ها گزارش شده است.
علاوه بر این، طی زمان دوام بیشتری خواهند داشت، مخصوصاً در دندان هایی که حین جویدن تحت فشار زیادی قرار می گیرند و بیشتر ساییده می شوند. به طور کلی مواد پرکردنی مانند آمالگام برای ترمیم دندان های کرم خورده (پوسیده)، ترک خورده، شکسته و تحلیل رفته در اثر فرسایش (به علت جویدن ناخن یا دندان قروچه) بکار می روند. پر کردن آمالگام یکی از درمانهای ترمیمی کم دردسر به شما رفته و پس از حدود ۲ ساعت دندانها به خوبی قبل قابل استفاده هستند.
{این آمالگام ساخت کشور سوئد بوده و از مزایای آن باید به مقاومت بالا در برابر خوردگی، انبساط و فرده پذیری بالا اشاره کرد. اصلیترین آثار مخرب جیوه بر افراد، به جز کلیهها، قلب و کبد، بر سیستم عصبی پدیدار میشود. بنابراین عجیب نیست اگر بیماران مبتلا به بیماریهای مربوط به سیستم عصبی بیشترین سطح حساسیت را در برابر جیوه ی موجود در خود از خود نشان دهند. آمالگام معمولاً در عرض ۲۴ ساعت به طور کامل سخت میشود، اگرچه در ابتدا میتوان از آن استفاده کرد.
{با این حال بهتر است تا ۲۴ ساعت پس از پر کردن دندان، مراقب پرکردگیهای خود باشید و از طرف مخالف برای جویدن خوراکیهای سفت استفاده کنید. معمولا وقتی صحبت از آمالگام میشود، تصور بر این است تنها یک نوع آمالگام وجود دارد. با این حال علوم مهندسی پزشکی و شرکتهای تولیدکننده تجهیزات دندانپزشکی، آمالگام های مختلفی را با کیفیتهای متفاوت تولید و به بازار عرضه کردهاند. البته عناصر جیوه، نقره و بقیه، تنها اجرای اصلی تشکیلدهندهی آمالگامها هستند. علاوه بر این ممکن است برخی از شرکتهای تولید کننده در آنها، مقادیر محدودی از مواد یا عناصر دیگر (مثل سرب) را با هدف دوام بیشتر مخلوط کنند.
آمالگام دندان می تواند برای ترمیم نقص های ظاهری دندان ها مانند فاصله های ایجاد شده در بین دندان ها (دیاستما)، دندان های کوچک یا دندان هایی با شکل نا مناسب استفاده شود. استفاده از آمالگام دندان در این شرایط موجب بهبود ظاهر دندان ها و ایجاد یک تناسب و هماهنگی مابین آنها می شود. برای درمان دندان پوسیده، دکتر دندانپزشک ابتدا قسمت دچار پوسیدگی را تخلیه می کند و سپس آن را با ماده آمالگام پر می کند. اگر دندان خراب را به موقع ترمیم نکنید احتمال دارد پالپ دندان شما عفونت کند و اصطلاحا اکسپوز شود. این کشور که در رابطه با مصرف جیوه در دندانپزشکی قوانین مشابهی با انگلستان دارد، آمالگام با کیفیتی را با این نام عرضه کرده است.
با استفاده از این محصول ترمیمی، میتوان ظاهر و عملکرد دندان ها را در حد ایده آلی بهبود داده و به افزایش اعتماد به نفس فرد کمک کرد. آینومر گلاس یا یونمر شیشهای ماده پر کردنی همرنگ دندان است که از پلاستیک آکریلیک و ترکیبات شیشهای تشکیل می شود. این ماده بیشتر برای پرکردن دندان کودکان (البته همچنان نیاز به استفاده از دریل وجود دارد) یا مواردی که باید ترمیم زیر خط لثه انجام شود کاربرد دارد. کامپوزیتهای دندانپزشکی یک مخلوط همگن از رزین و پر کننده پودری شیشه است. از کامپوزیت برای کاربردهای متعددی مثل ونیر کامپوزیت، باندینگ دندان، بیلداپ، پر کردن و ترمیم میتوان استفاده کرد.
محصول به دست آمده یک گلوله به اندازه نخود نقره ای رنگ است که تا مدت پنج دقیقه نرم است . این پنج دقیقه فرصت کار به دندانپزشک می دهد تا آمالگام را داخل حفره ای که قبلا از پوسیدگی دندان پاک شده است قرار داده و فرم دهد . آمالگام به دلیل داشتن رسانایی حرارتی بالا، گرما و سرما را به سرعت منتقل میکند. این ویژگی باعث میشود که دندان پر شده با آمالگام نسبت به تغییرات دمایی حساستر شده و فرد هنگام خوردن و آشامیدن مواد غذایی و نوشیدنیهای سرد یا گرم احساس ناراحتی کند. این حساسیت به دما میتواند به مرور زمان افزایش یافته و کیفیت زندگی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. آمالگام به راحتی قابل شکلدهی است و دندانپزشک میتواند با استفاده از ابزارهای مخصوص، آن را به شکل دلخواه درآورد.